doorzoek het gehele Damescompartiment
Damescompartiment online

Yvonne Keuls
(1931)


Yvonne Keuls

Haar mevrouw mijn moeder werd een bestseller: ruim 230.000 boeken gingen over de toombank. Van alle prijzen die Yvonne Keuls voor haar werk - dit boek en andere - ontving, is de liefde van haar lezers en lezeressen waarschijnlijk de belangrijkste.

Ze schreef over haar moeder, maar ook over de Indische tantes. Trassi-tantes, zoals ze een boek noemde. Vrouwen zijn belangrijk in de familie, ze dragen de cultuur, vormen het collectief geheugen van de familie en geven dat alles door. Zoals Yvonne ontving, schenkt ze ook aan haar kinderen en kleinkinderen. Bewaren, doorgeven, zodat wat is geweest niet verloren gaat. Dat is wat Yvonne Keuls eigenlijk is: schatbewaarster.

Yvonne Keuls: "Mijn kinderen hebben straks iets in handen, mijn kleinkinderen kunnen straks lezen waar zij vandaag komen. Als zij met hun zoektocht starten, hebben ze vast een beginnetje."

De manier waarop ze schatbewaarster is, heeft haar bekendheid en roem gebracht, in Nederland en daarbuiten. Vertalingen, zoals van De kleine zielen, sociaal bewogen boeken en toneelstukken ( Jan Rap en zijn maat), cd's met voorgelezen verhalen en theatervoorstellingen, hoe veelzijdig kan een mens zijn? Veertig jaar al schrijft ze, en de inkt in haar pen is nog lang niet leeg. Nadat ze als columniste afscheid nam van de Haagsche Courant, vertelde ze over een nieuwe roman waar ze aan werkt, en die eisen stelt, want hoe gaat dat, als ze aan een boek begint::

"Je gaat een wereld in met spelonken die je niet kent en waar je van alles kunt tegenkomen. Die reis kun je alleen ondernemen zonder bagage. En dat was de column. Nu ik afscheid neem, kan ik weg."

Waar dat boek over gaat, wil Yvonne niet zeggen: "Nee, daar praat ik niet over. Dat is misschien bijgeloof, maar ik kan dat nooit."

Het is dus wachten, op dit boek en de volgenden. Weer een puzzelstukje van het leven dat Yvonne Keuls leidt, met hopelijk haar Indische tantes, misschien later weer een voorstelling? Dat is de manier waarop ze zich laat kennen. Meer en dieper dan via de overbekende feiten: geboren in 1931 te Batavia, een Hollandse vader, een Javaanse moeder, naar Nederland, huwelijk, kinderen. Yvonne schrijft, precies zoals haar moeder voorspelde dat ze zou doen toen ze haar de naam Angin gaf: kind van de wind, iemand die verhalen zou gaan vertellen.

Zo is voorspeld en zo gebeurt het. Yvonne schrijft, herschept Indië, bewaart de wereld van toen, ernst en toewijding, verpakt in lichtvoetigheid, met humor overhandigd aan kinderen, kleinkinderen en allen die willen weten en begrijpen.

Meer lezen van Yvonne Keuls?

  • Een keuze uit het zelfstandig verschenen Indisch werk:
  • Alle Indische tantes ( met foto's van Mylène Siegers). Ambo 2005
  • Trassi tantes, Ambo 2004
  • Madame K : van Indisch kind tot Haagse dame, Ambo 2003 Fragment
  • Mevrouw mijn moeder Ambo, 1999
  • Lowietjes smartegeld, of Het gebit van mijn moeder Ambo, 1995
  • Indische tantes Kampen: La Rivière & Voorhoeve, 1988
  • Zie voor een uitgebreidere lijst Yvonne Keuls online

Over Yvonne Keuls

  • Archivalia in het Letterkundig Museum te Den Haag en het IIAV te Amsterdam.
  • 'Familiegedoe', in de De Haagsche Courant/De Goudsche Courant, vrijdag 24 september, interview met Yvonne Keuls over haar nieuwe boek door de Conductrice